Home / Deseuri / Amenzi de peste 465.000 lei şi trei plângeri penale pentru depozitul ilegal de deşeuri de la Târgu Mureş

Amenzi de peste 465.000 lei şi trei plângeri penale pentru depozitul ilegal de deşeuri de la Târgu Mureş

Comisarul-șef al Comisariatului Județean Mureș al Gărzii Naționale de Mediu, Mate Janos, a declarat luni, pentru AGERPRES, că începând din anul 2014, instituția a aplicat amenzi contravenționale de peste 465.000 lei și a formulat trei plângeri penale împotriva unui operator de salubritate și a Primăriei Târgu Mureș, pentru constituirea unui depozit ilegal de deșeuri.

‘Pentru problemele depistate în ultimii ani la depozitul ilegal de deșeuri din Târgu Mureș au fost aplicate în total 8 sancțiuni contravenționale la operatorul de salubrizare în valoare totală de 290.000 lei și alte patru sancțiuni la Primăria Târgu Mureș, de 175.000 lei. Din 2014 încoace au fost depuse trei plângeri penale, două împotriva operatorului de salubritate și una împotriva Primăriei. Toate plângerile depuse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș au primit soluții de neîncepere a urmării penale. Două soluții au fost contestate și respinse definitiv, a treia contestație împotriva ordonanței procurorului e în curs. Plângerile au fost depuse pentru posibilă poluare, afectarea calității apelor — la toate s-a primit NUP, motivul fiind că nu există o parte vătămată, conform definiției din Codul de procedură penală. Mai multe comisariate din țară au întâmpinat aceeași problemă. Competența noastră se oprește la faza de sesizare penală, mai departe nu avem competențe’, a arătat Mate Janos.

Șeful Comisariatului Județean Mureș al Gărzii Naționale de Mediu a spus că problemele au apărut imediat după închiderea depozitelor neconforme orășenești și municipale din județ, când, în lipsa unei variante de depozitare a deșeurilor, unii operatori au constituit depozite ilegale.

Depozitul ilegal de la Târgu Mureș se numără printre cele 65 de depozite municipale neconforme sau ilegale, pentru care Comisia Europeană a trimis România în judecată.

Mate Janos crede că în urma pornirii unor componente ale sistemului integrat de management al deșeurilor situația se va normaliza, iar gropile ilegale vor fi închise și ecologizate.

Sursa: Agerpres

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

44.7 milioane tone de deșeuri electronice, generate global în 2016

În 2016, populația lumii a generat 44.7 milioane de tone de deșeuri electronice, conform unui nou …