Home / Fără categorie / Papageorgiadis (ARBIO): 97 % din deșeurile menajere din România ajung la groapa de gunoi; penalizările pot ajunge la 500.000 euro pe zi

Papageorgiadis (ARBIO): 97 % din deșeurile menajere din România ajung la groapa de gunoi; penalizările pot ajunge la 500.000 euro pe zi

Un procentaj de 97% din deșeurile menajere ajung la groapa de gunoi, iar România ar putea primi, din 2020, penalizări de circa 500.000 euro pe zi dacă nu reduce acest procentaj sub 50%, a declarat, marți, președintele Asociației Română Biomasă și Biogaz (ARBIO), Ilias Papageorgiadis, într-o conferință de specialitate.

„În Europa, 63% din energia regenerabilă provine din produse din biomasă și biogaz. Cam jumătate de milion de oameni sunt angajați în sectorul acesta. În ziua de azi avem o problemă majoră în România, unde, din păcate, nu toată lumea a realizat cât de gravă și urgentă este. Până în 2020, dacă nu facem ceva, vom începe să plătim niște penalizări mari. De ce? Pentru că 97% din deșeurile noastre menajere ajung la groapă. Comisia Europeană spune că asta trebuie să fie sub 50%. Altfel, penalizările sunt cam 500.000 euro pe zi”, a spus Papageorgiadis.

Potrivit acestuia, au apărut multe idei în spațiul public, dar acest lucru nu rezolvă problema.

„Noi, până acum, am auzit și am ascultat foarte multe idei frumoase, foarte multe inițiative frumoase de la ONG-uri, oficiali, din idei private sau publice, dar până acum am auzit idei care nu rezolvă problema fundamentală. Nu rezolvă problema pentru totdeauna și nu respectă neapărat ierarhia europeană pentru gestionarea deșeurilor. Soluția noastră este singura care rezolvă fundamental problema cu deșeurile în România. Este vorba despre Legea de bioenergie (care se află în dezbatere în Parlament — n. r.). Propunem să creăm o schemă unde banii pe care îi vom plăti cu penalizarea care urmează în trei ani, mâine dimineață, să folosim suma aceasta să finanțăm o schemă închisă. Din suma respectivă, cam 40% va fi rezervată strict pentru proiecte care vor aborda deșeurile menajere din țară”, a afirmat oficialul ARBIO.

El a adăugat că a identificat 25 de județe care produc 80% din deșeurile menajere din țară.

„Când vorbim despre deșeuri menajere nu vorbim despre deșeuri ca atare. Discutăm despre deșeuri sortate, partea lor biodegradabilă care ideal este să nu fie tratată termic. Asta s-a întâmplat în toată Europa, nu inventăm roata. Impactul va fi nu numai că vom evita o amendă, dar vom scăpa definitiv de deșeurile noastre”, a mai arătat Papageorgiadis.

Sursa: AGERPRES

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

România, locul 10 în Europa la regenerabile

Romania ocupă locul 10 între statele membre ale Uniunii Europene după ponderea energiei obţinute din …