Home / Fără categorie / Bistrita: Ferme de mistreți ascunse și animale urmărite cu arma prin Ilva Mică

Bistrita: Ferme de mistreți ascunse și animale urmărite cu arma prin Ilva Mică

Cu doar câteva zile de Valentine`s Day, polițiștii luau la puricat mai multe locuințe din Ilva Mică și Sângeorz-Băi, în căutarea de arme fără autorizație și trofee provenit din braconaj. Toate acestea după ce un individ s-a apucat să vâneze chiar prin localitatea Ilva Mică un mistreț de la o fermă din zonă.

În data de 11 februarie, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului de Ordine Publică și Postului de Poliție Ilva Mică, în colaborare cu specialiștii Gărzii Forestiere Cluj au percheziționat 5 domicilii și un autoturism din localitățile Sîngeorz-Băi și Ilva Mică.

Aceste percheziții au avut un centru un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de uz de armă fără drept și braconaj cinegetic. Totul s-a desfășurat când abia se crăpa de ziuă, astfel că localnicii au aflat abia mai târziu că poliția le-a bătut ulițele.

În urma perchezițiilor efectuate a fost confiscată o armă de vânătoare, mai multe cartușe letale care aparțineau de aceasta și 6 trofee de căprior. Despre aceste trofee, polițiștii cred că provin din fapte de braconaj.

Arma de vânătoare aparține unui bărbat de 46 de ani din Ilva Mică. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunilor de uz de armă fără drept și braconaj cinegetic. Bărbatul nu a mai fost arestat preventiv.

arma vanatoare

Prostia vânătorilor a atras atenția poliției

Se pare că bărbatul de 46 de ani nu este singurul implicat în toată afacerea aceasta cu iz penal ce aduce, la prima vedere, cu o descindere la pont a polițiștilor.

Potrivit unor surse Gazeta de Bistrița, cei care i-au dat pe cei implicați pe mâna poliției au fost tocmai localnicii, după ce mai mulți bărbați au transformat localitatea Ilva Mică într-un domeniu de vânătoare.

Animalele, mai exact porcii mistreți, au fost goniți pe ulițele satului, iar indivizii au început să tragă prin sat cu arma după aceștia. De parcă nu era suficient, autorii s-au fotografiat cu animalele moarte și au pus pozele pe o rețea de socializare. Acestea au dispărut însă la scurt timp după ce a intrat pe fir poliția.

Deși la această partidă de vânătoare inedită au participat mai multe persoane, se pare că ceilalți dețineau permis de port armă, astfel că doar un bărbat a fost reținut.

Cum au ajuns animalele sălbatice în localitate? Porcii mistreți nu au fost goniți din inima pădurii pe ulițele satului, ci ar proveni de la o fermă din localitate. Culmea, despre aceasta și despre incidentul din 11 februarie nimeni, nici măcar autoritățile locale, nu știu nimic…

Ferma ar fi situată pe raza localității Ilva Mică și ar fi compusă din 30 de animale sălbatice.

„Nu avem nicio fermă de mistreți. E vorba despre ceva metiși, crescuți probabil în gospodăriile unor cetățeni, nici vorbă despre ferme cu zeci de animale. Pentru așa ceva ar fi nevoie de autorizații”, a precizat viceprimarul localității, Ilie Mușină.

Întrebat dacă animalele ar fi fost gonite pe ulițele din localitate, viceprimarul a spus că nici nu se pune problema de așa ceva: „Nu suntem în vestul sălbatic”.

Individul care a fost reținut pentru 24 de ore și mai apoi eliberat, face parte dintr-o asociație de vânătoare din zonă și lucrează la o firmă de exploatarea lemnului. Autoritățile locale spun că acesta nu a făcut niciodată probleme, motiv pentru care șocul a fost mare la auzul desfășurării perchezițiilor.

Surse Gazeta de Bistrița vin cu o altă variantă surprinzătoare. Se pare că în spatele acestei ferme de mistreți, care oficial nu există, ar fi un important om de afaceri, a cărui mare pasiune este vânătoarea.

Este vorba despre Traian Larionesi, care și-ar îndeplini astfel unul dintre visele sale. Omul de afaceri a pus bazele unui domeniu de vânătoare și în zona Lechința, unde a achiziționat o suprafață importantă de teren, care se întinde pe trei comune.

Deși oficial, crescătoriile de animale sălbatice de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud pot fi numărate pe degete, neoficial, acestea sunt mult mai des întâlnite decât ne-am aștepta. Despre existența unei astfel de crescătorii se vorbește și la doi pași de cea mai nouă stațiune din județ, Colibița.

trofeu 2

Înființarea unei crescătorii de vânat, o complicăciune birocratică

Unul dintre motivele pentru care această crescătorie de porci mistreți ar fi ținută departe de ochii curioșilor și evidențele autorităților locale este faptul că necesită multe acte și autorizații, dar și condiții logistice destul de stricte de respectat.

Crescătorii trebuie să dețină dovada achiziționării animalelor de la alte persoane specializate. Acestea nu pot să provină din fondul forestier, ci trebuie să fie achiziționate de la o altă crescătorie de profil, cu documente.

Pentru a putea funcționa, crescătoriile de animale au nevoie de autorizație din partea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, pe lângă autorizațiile de la autoritățile locale. Aceștia au nevoie  și de un studiu de specialitate, dar și  de unul de impact de mediu, obținut de la Agenția pentru Protecția Mediului.

De asemenea, cei care vor să înființeze o astfel de crescătorie au nevoie de acordul gestionarului fondului de vânătoare pe a cărei rază teritorială se înființează crescătoria de vânat sau complexul de vânătoare.

Mai apoi, cei care dețin sau administrează o astfel de fermă de animale sălbatice trebuie să se asigure că terenul pe care acestea se află este îngrădit. Animalele, în funcție de dimensiuni și specificații au nevoie de un anumit spațiu.

Aceasta este o altă condiție greu de respectat, pentru că animalele sălbatice au nevoie de mai mult spațiu decât cele domestice, iar în cazul câtorva zeci de necuvântătoare adesea este nevoie de o întreagă pădure.

Administratorii fermelor de animale sălbatice trebuie să aibă și un contract cu un medic veterinar, care să se asigure că vânatul este sănătos. Intrarea exemplarelor de vânat în crescătoriile de vânat precum și ieșirea din acestea se fac în baza documentelor legale de proveniență a vânatului.

 

Sursa: Gazeta de Bistrita

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

România, locul 10 în Europa la regenerabile

Romania ocupă locul 10 între statele membre ale Uniunii Europene după ponderea energiei obţinute din …