Home / Legi si politici de mediu / Un nou timbru de mediu. Ministerul Mediului spune că se lucrează la o taxă nouă care să respecte tratatele europene

Un nou timbru de mediu. Ministerul Mediului spune că se lucrează la o taxă nouă care să respecte tratatele europene

Necesitatea unui timbru de mediu, realizarea lui în conformitate cu prevederile europene şi restituirea banilor încasaţi ilegal în ultimii 10 ani sunt subiecte la care România e repetentă. În prezent nu avem o taxă de mediu iar banii plătiţi pe vechile legi, declarate pe rând ilegale, pot fi recuperaţi doar în instanţă. Ministerul Mediului spune însă că se lucrează la o taxă nouă care să respecte tratatele europene dar şi la un act normativ prin care românii să-şi poată recupera banii plătiţi pe taxele auto, pe cale administrativă. Curtea de Justiţie Europeană a declarat ilegală restituirea banilor în cinci ani, aşa că noul act normativ ar trebui să reglementeze restituirea sumelor într-o singură tranşă.

La serviciul de înmatriculări din Bucureşti  se lucrează la foc continuu. Numărul şoferilor care-şi înscriu maşinile a crescut considerabil de la începutul lunii, de când a fost eliminat timbrul de mediu. Oamenii s-au grăbit să-şi înscrie autoturismele aduse din străinătate cât încă nu au de plătit vreo taxă.

Teama şoferilor se va adeveri curând. Guvernul lucrează la o taxă nouă.

TIMBRU MEDIU NOU:

În acest sens, s-a constituit un grup de lucru interministerial, la care să participe atât persoanele interesate, cât şi societatea civilă, cu privire la identificarea unei alternative legislative la timbrul de mediu pentru autovehicule, care să fie în concordanţă cu Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi cu principiul „poluatorul plăteşte”.

sursă: răspuns Administraţia Fondului pentru Mediu

Pe de altă parte, eliminarea timbrului de mediu a adus şi alte modificări.

Banii plătiţi pe taxele de poluare încasate între 2007 şi 2013 puteau fi recuperaţi pe cale administrativă. Cu o cerere depusă la ANAF taxa era restituită în decursul a cinci ani. Aceste aspecte erau reglementate prin ordonanţa de urgenţă 9 din 2013, cea prin care a fost introdus timbrul de mediu. Însă, începând cu 1 februarie această ordonanţă a fost abrogată.

În acest context, preşedintele Comisiei de transporturi din cadrul Parlamentului, Lucian Bode a somat guvernul să ofere soluţii pentru recuperarea banilor plătiţi pe taxele de poluare.

LUCIAN BODE:

„Le-am cerut reprezentanţilor Guvernului să ne prezinte în maximum 2 săptămâni un grafic de progres pe acest subiect, să ne dea asigurări că oamenii îşi vor primi banii înapoi pe cale administrativă într-un timp rezonabil, nu în 5 ani, cum era până acum, mai ales că în decizia Curţii Europene se precizează că o restituire eşalonată a banilor nu este de dorit, ci abordarea corectă vizează o returnare integrală a sumelor datorate.”

sursă: Lucian Bode, preşedintele Comisiei pt. transporturi

Referitor la această dilemă, când şi cum îşi vor recupera şoferii banii pe taxele plătite, Administraţia Fondului pentru Mediu ne-a răspuns:

TIMBRU MEDIU NOU:

Restituirea pe cale administrativă a acestor sume poate fi realizată doar în baza unui nou act normativ ce ar trebui emis în perioada următoare.

sursă: răspuns Administraţia Fondului pentru Mediu

Până la adoptarea unei legi noi prin care banii să fie restituiţi pe cale administrativă, şoferilor le rămâne instanţa ca unică soluţie. Un astfel de proces poate să dureze şi un an.

Pentru restituirea tuturor taxelor încasate din 2007 până în prezent, statul va trebui să suporte o factură uriaşă – peste 7 miliarde de lei, spun specialiştii. O rambursare atât de mare ar putea majora deficitul bugetar cu 0,9%.

Sursa: Focus Prima TV

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Senatul a adoptat o propunere legislativă de modificare a Codului Silvic

Deputatul bistriţean din partea PSD, Doina Pană, continuă demersurile pentru implementarea legii de înfiinţare a …