Home / Fără categorie / A apărut bateria solară cu cea mai mare durată de viață

A apărut bateria solară cu cea mai mare durată de viață

Cercetătorii de la Școala de Inginerie și Științe Aplicate „John A. Paulson”, de la Harvard au reușit să realizeze obaterie solară de tip „flow” (cu curgere) care are posibilitatea de a stoca energia în molecule organice dizolvate în apă cu pH neutru. O astfel de baterie ar fi ideală în cazul sistemelor de energie regenerabilă, deoarece ar putea stoca energia provenită de la turbinele eoliene sau de la panourile solare, fără a-și pierde din potențial odată cu trecerea anilor.

Bateria solară creată de cercetătorii de la Harvard va revoluționa dispozitivele ce se bazează pe o astfel de sursă de energie electrică. Necorozivă, netoxică și cu o durată de viață de până la zece ani, nouă baterie își va pierde numai 1% din capacitate după 1000 de cicluri de încărcare. Asta, în condițiile în care bateriile litiu-ion nu fac față nici la 1000 de cicluri complete de încărcare-descărcare.

Un alt mare avantaj al noilor baterii solare este faptul că acestea vor putea fi instalate în case, fără probleme. Și asta deoarece, în cazul apariției unor scurgeri, solul nu va fi afectat, soluția din baterii nefiind corozivă, datorită dizolvării electrolitilor în apa cu ph neutru.

„Pentru că am reușit dizolvarea electrolitilor în apă neutră, am creat o bateria cu durată lungă de viață care ar putea fi amplasată chiar la sol, fără probleme. Scurgerile care ar putea apărea nu vor afecta solul. În plus, deoarece mediul este necoroziv, pot fi utilizate materiale mai ieftine pentru a construi componentele bateriilor, cum ar fi rezervoarele și pompele.”, a declarat Roy Gordon, profesor de Chimie și Știința Materialelor al Școlii de Inginerie și Științe Aplicate de la Harvard.

Bateriile de tip „flow” stochează energia în soluții lichide, iar cu cât este mai mare ”rezervorul”, cu atât mai mare este capacitatea stocată.

Sursa: Solar-Magazin

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

România, locul 10 în Europa la regenerabile

Romania ocupă locul 10 între statele membre ale Uniunii Europene după ponderea energiei obţinute din …