Home / Actiuni si evenimente / MEMORANDUM – PROTEJAREA PĂDURILOR VIRGINE ȘI A PARCURILOR NAȚIONALE DIN ROMANIA

MEMORANDUM – PROTEJAREA PĂDURILOR VIRGINE ȘI A PARCURILOR NAȚIONALE DIN ROMANIA

Bușteni, România – 29 ianuarie 2017

SPORTIVII CER PROTEJAREA STRICTĂ A PĂDURILOR VIRGINE ȘI A PARCURILOR NAȚIONALE
VALOREA PĂDURILOR VIRGINE ȘI A PARCURILOR NAȚIONALE
Cele mai semnificative suprafețe cu păduri virgine din Europa sunt adăpostite în munții Carpați, în special în România, Ucraina și Slovaica. Aproximativ 2/3 din pădurile virgine din Uniunea Europeană sunt în Carpații Românești. Alături de Ucraina, România este cea mai importantă țară din lume care adăpostește făgete primare formate după ultima eră glaciară. Izvoarele Nerei adăpostesc cea mai mare pădure virgină de fag din Uniunea Europeană, iar munții Giumalău cea mai vastă pădure virgină de conifer din Uniunea Europeană. Aceste păduri reprezintă legătura și locul de întâlnire dintre trecut și viitor.
România a câștigat după Revoluție 13 parcuri naționale. Înainte de Revoluție doar Retezatul avea acest statut câștigat în anul 1935. Pădurile din aceste parcuri înseamnă totuși doar 1 % din suprafața țării însă importanța lor este crucială pentru identitatea naturală, culturală și istorică a țării. Parcurile naționale reprezintă adăpost pentru aproape toate miile de specii de flora și de faună prezente în România. Ele reprezintă principala rezervă de biodiversitate și de aer curat. Nu în ultimul rând, parcurile naționale sunt străbătute de poteci emblematice unde mai toți alpiniștii Români și-au început cariera și continuă să se antreneze. Crestele și văile glaciare ale Retezatului sau din munții Rodnei. Creasta Pietrei Craiului sau Cheile Nerei sunt doar câteva din parcurile unde pădurile trebuie să rămână neatinse de topor, drujbă și buldozere.

PROBLEMA
Primul inventar al pădurilor virgine datează din anul 2005. Pe atunci se descoperiseră aproximativ 218.000 hectare de astfel de păduri. Când inventarul a fost înmânat Guvernului României a început imediat și distrugerea de teama că industria lemnului ar putea pierde material lemnos semnificativ. Pe atunci pădurile virgine erau ale Statului. După ce au început retrocedările problema s-a agravat iar distrugerea continuă și astăzi. În prezent Garda Forestieră blochează în multe cazuri protejarea pădurilor virgine. Nu se știe cu precizie cât s-a pierdut și cât a mai rămas. Se știe doar că în ciuda eforturilor supraomenesti ale ONG-urilor și ale UNESCO World Heritage, în prezent doar aproximativ 10% din pădurile virgine sunt în Catalogul Național al Pădurilor Vrigine și urmează să devină și Patrimoniu Mondial Natural UNESCO. Viteza cu care se pierd ultimele păduri virgine este mai mare decât cea cu care se protejează.
În ceea ce privește parcurile naționale, unul singur din 13 corespunde cerințelor IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) și anume ca exploatările forestiere să nu fie premise pe cel puțin 75% din suprafața parcului. Este vorba de parcul national Defileul Jiului. În toate celelalte parcuri nu există zone centrale lipsite de exploatări care afectează în prezent până la 70% din suprafața unui parc. Practic, Retezatul, Rodna, Calimanii, Piatra Craiului și toți ceilalți munți arătau mai bine înainte să devină parcuri naționale. Primele planuri de management au fost făcute în așa fel încât să fie distruse. Așa se face că pe unele trasee pe care le cunoaștem de când eram mici au dispărut chiar și arborii cu marcaje tursitice.

SOLUȚIA
Noi, sportivii semnatari ai acestui memorandum, cerem Guvernului României să asigure o protecție rapidă și completă a ultimelor păduri virgine și a parcurilor naționale și să ia următoarele decizii:
– Să impună începând cu 1 martie 2017 un moratoriu la exploatarea tuturor pădurilor care au potential de a îndeplini criteriile stabilite de lege pentru păduri virgine și cvasivirgine
– Garda Forestieră să fie pusă sub control pentru a asigura respectarea moratoriului și a legislației în vigoare pentru protejarea pădurilor virgine: OM 3397/2012 și OM 1417/2016 cu amendamentele ulterioare
– Să includă în Catalogul Național până la 1 noiembrie 2017 toate pădurile virgine și cvasivirgine din România
– Să interzică exploatările forestiere în parcurile naționale
– Să ofere compensații anuale proprietarilor de păduri virgine și din parcuri naționale unde intervențiile nu sunt premise sau să le facă o ofertă de cumpărare pentru a trece aceste păduri în proprietatea Statului
Acest memorandum a fost inițiat de Agent Green și va fi depus formal la Guvernul României.
Dacă ești un sportiv profesionist și dorești să sprijini acest demers prin adăuarea numelui tău la lista semnatarilor atunci te rugăm să ne scrii la office@agentgreen.org indicând numele, prenumele, titlul și sportul practicat. Poți include și o declarație personală scrisă, filmată sau o fotografie pe care o vom promova public prin canalele organizației.
Te rugăm să distribui acest document și altor sportivi care s-ar putea alătura mișcării pentru protejarea pădurilor.

Îți mulțumesc,
Gabriel PĂUN, Președinte AGENT GREEN

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Calarasi: 21 de hectare de pădure, plantate de voluntari, au ajuns la stadiul masiv la Dragoş-Vodă şi Vâlcelele

În sudul României, suprafaţa ocupată de păduri nu depăşeşte 5%, deşi în zona de câmpie …