Home / Paduri / Șeful de post de la Moldoviţa, băgat până în „gât” în afaceri cu lemn, a primit încă 30 de zile de arest

Șeful de post de la Moldoviţa, băgat până în „gât” în afaceri cu lemn, a primit încă 30 de zile de arest

Șeful de post al comunei Moldoviţa, agentul Vasile Niga Solcan, a primit încă un mandat de arestare pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de o sumedenie de infracţiuni, cele mai multe legate de derularea de afaceri ilegale cu lemn şi, mai ales, de protejarea transporturilor ilicite din calitatea de om al legii, în timpul serviciului. La solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care coordonează ancheta în acest caz, Tribunalul Suceava a dispus prelungirea pe o perioadă de încă 30 de zile a arestului preventiv faţă de inculpatul Vasile Niga Solcan, începând cu data de 14 ianuarie şi până pe 12 februarie inclusiv. Vasile Niga Solcan se află în arest de la mijlocul lunii decembrie, după ce a fost ridicat în urma percheziţiilor efectuate de poliţiştii de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava. Măsura de prelungire a arestului preventiv nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

 

Cum se făceau afaceri cu lemn tăiat ilegal la Moldoviţa sub patronajul şefului de post

Din cercetările coordonate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava rezultă că poliţistul era implicat foarte apăsat în afaceri cu lemn tăiat ilegal, având chiar şi un banzic prin care desfăşura afaceri cu material lemnos. Practic, şeful de post coordona afaceri ilegale cu lemn, din uniforma de poliţist, rezultă din cercetări.

În perioada în care a fost monitorizat de anchetatori, în luna noiembrie şi la începutul lui decembrie 2016, şeful de post ar fi asigurat protecţie mai multor transporturi ilegale de lemn, inclusiv când era în timpul serviciului. Cei care făceau transporturile erau chiar oamenii cu care acesta desfăşura afaceri cu lemn, mare parte cu lemn exploatat ilegal. Mai mult, şeful de post este acuzat şi că nu a luat nici o măsură împotriva unei rude care conducea fără permis, încredinţându-i chiar maşina sa, iar atunci când a primit o sesizare prin 112 privind o tăiere ilegală de lemn, primul lucru pe care l-a făcut a fost să îl sune pe cel care exploata lemn şi să-l avertizeze să fugă imediat de la faţa locului.

Din cercetări rezultă că principala sa complice era Maria Luiza Tcaci, care îi procura material lemnos fără documente de provenienţă şi îl ajuta să efectueze operaţiuni de vânzare/cumpărare a materialului lemnos.

Referitor la Maria Luiza Tcaci, cercetată sub control judiciar în acelaşi dosar, procurorul de caz a solicitat schimbarea măsurii cu arestul preventiv. Maria Luiza Tcaci este acuzată că a încălcat una din măsurile impuse în cadrul controlului judiciar. Tribunalul Suceava a respins propunerea de arestare preventivă a acesteia, însă Curtea de Apel Suceava va da un verdict final chiar astăzi.

Revenind la poliţistul Solcan, acesta este cercetat pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite, pentru acte de comerţ incompatibile cu funcţia, divulgarea de informaţii secrete de serviciu şi pentru infracţiunea de încredinţare a unui vehicul unei persoane fără permis.

În total, în acest dosar sunt cercetaţi cinci inculpaţi.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, poliţistul şi celelalte persoane vizate de anchetă se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

Sursa: Monitorul de Suceava

Publicat de: ziarmediu

Alte articole

Tăierile ilegale au fost reduse cu 35% în fondul forestier din Vrancea

Tăierile ilegale de lemn din pădurile Vrancei s-au redus cu circa 35%, arată un raport …